Antipodes of Longing was a collaborative installation composed of two separate spaces: Space A located within a gated basement and Space B located on the second of an open loft. Through the separation of a public courtyard the windows share a mutual sightline allowing visibility into its opposing space.



SPACE A
Within space A, a plaster block- with dimensions proportional to the space itself- was erected. Following its construction, the block was eroded daily using two handheld surform shavers. (The solid material was therefore incrementally returned to its original state of dust.)

This transformation was dually documented, both from the basement-perspective of space A (bottom) and the loft-perspective of space B (top):

1 | Photographs on mounting sheet
2 | Photographs on mounting sheet
3 | Photographs on mounting sheet
4 | Photographs on mounting sheet
5 | Photographs on mounting sheet
6 | Photographs on mounting sheet
7 | Photographs on mounting sheet
8 | Photographs on mounting sheet
9 | Photographs on mounting sheet
10 | Photographs on mounting sheet
11 | Photographs on mounting sheet
12 | Photographs on mounting sheet
13 | Photographs on mounting sheet

1 | Photographs on mounting sheet 2 | Photographs on mounting sheet 3 | Photographs on mounting sheet 4 | Photographs on mounting sheet 5 | Photographs on mounting sheet 6 | Photographs on mounting sheet 7 | Photographs on mounting sheet 8 | Photographs on mounting sheet 9 | Photographs on mounting sheet 10 | Photographs on mounting sheet 11 | Photographs on mounting sheet 12 | Photographs on mounting sheet 13 | Photographs on mounting sheet



The block's active erosion became a daily performance. The use of coveralls, respirators, and gloves concealed the identity of both performers who were visible to passersby.



Single-channel video documenting space A


SPACE B
In tandem with the block's degradation, the plaster dust was incrementally transported to and accumulated in space B. The dust was dispersed atop a suspended sheet of acrylic. The void beneath the suspended sheet corresponded to the exact dimensions of the original block.

1 | Photo on acrylic
2 | Photo on acrylic
3 | Photo on acrylic
4 | Photo on acrylic
5 | Photo on acrylic
6 | Photo on acrylic
7 | Photo on acrylic
8 | Photo on acrylic
9 | Photo on acrylic
10 | Photo on acrylic
11 | Photo on acrylic

1 | Photo on acrylic 2 | Photo on acrylic 3 | Photo on acrylic 4 | Photo on acrylic 5 | Photo on acrylic 6 | Photo on acrylic 7 | Photo on acrylic 8 | Photo on acrylic 9 | Photo on acrylic 10 | Photo on acrylic 11 | Photo on acrylic

The amount of plaster dust received from the block quickly surpassed the acrylic sheet's capacity. This resulted in four additional piles which circled around the initial suspension:




The accumulation of dust was documented and presented sequentially on the wall adjacent to the dust itself. Photographs led toward the window, prompting the audience to view space A via aperture and sight line:



The project culminated in a two-week long viewing period. Viewers were not informed of a connection between two spaces; rather, upon the singular entrance of either space A or B, viewers were encouraged- by spatial clues and perspectival documentation- to uncover the existence of a spatial counterpart.




Antipodes of Longing 
Plaster, gypsum board, mylar, curtain, monofilament, acrylic, hardware 
Installation

Using Format